donderdag 18 december 2014

Zelf doen....?

Wij Nederlanders zijn een creatief en vindingrijk volkje. En dat kun je zien aan allerlei dingen om ons heen. Maar wij staan ook bekend als zuinig, en daarom maak ik als reparateur best aparte dingen mee.
Er werd een laptop gebracht met als klacht dat deze geen beeld meer zou geven, hij ging nog wel aan, te zien aan de power Led.

In zo'n geval kun je het scherm, de kabel naar het scherm of de Video chip ( GPU) verdenken.

Na demontage hoefde ik al snel niet verder meer te kijken...
De klant, zuinig én vindingrijk, had op Youtube een filmpje gezien waar een laptop met dezelfde klacht "gerepareerd" werd. Tussen haakjes wel te verstaan... want men ging de video chip met een verfstripper van de Gamma te lijf. In het filmpje gaf de laptop naderhand weer beeld, een kwestie van meer geluk dan wijsheid.
Mijn klant bedacht dat hij ook zo'n verfstripper ergens moest hebben en voegde de daad bij het woord. Hij vergat alleen dat je totaal geen controle over de temperatuur en ook niet over de duur van het verhittingsproces hebt...
Zijn GPU was daarom zo heet geworden dat de chip bruin verkleurd was, en enkele onderdelen erom heen hadden de plaatselijke hittegolf óók niet overleefd...



Verkeerde zuinigheid dus, want dit moederbord was helaas niet meer te redden.

Hoe moet het dan wel? Met professionele apparatuur natuurlijk! Wij hebben een zogenaamd rework station voor deze klusjes, waarmee we op de juiste manier een chip kunnen vervangen. Want Het "reflowen" van een chip is sowieso maar tijdelijk, na een korte tijd treed dezelfde fout weer op.
Met deze apparatuur kun je het moederbord gecontroleerd verwarmen, en ook de chip op de juiste temperatuur verwijderen en een nieuwe plaatsen. Alle onderdelen erom heen blijven dan ook onbeschadigd!
Duur? Welnee, voor €152,25 totaal heb je een nieuwe VGA chip in je laptop. koop je meestal géén nieuwe laptop voor.




maandag 8 september 2014

Strepen in mijn kopieën, is mijn printer nou kapot?

Dit komt erg vaak voor, en wel bij alle merken All in One printers die voorzien zijn van een ADF.

De klacht?


Als je een printje maakt vanaf de PC of kopieert via de glasplaat gaat het goed, maar dan moet je wel document voor document wisselen....dat duurt te lang als je véél moet kopiëren.
Dat is waar de ADF ( automatic document feeder) voor is uitgevonden, je legt er een stapeltje A4-tjes op, drukt op de knop en gáán....dacht je, want dan verschijnen er ineens verticale strepen op elke kopie.















De oorzaak...


Kijk eens naar deze foto :
glaasje reinigen

Rechts de glasplaat maar links, roodomrand het gedeelte wat gebruikt wordt als je via de ADF kopietjes maakt.
Als je dat langwerpige glaasje eens goed van dichtbij bekijkt zul je zien dat daar stipjes of fijne streepjes vuil zitten.  Vaak zijn dat resten van tipp-ex of stickervellen. Wanneer het te kopiëren document langs dat stipje wordt getransporteerd, verschijnt datzelfde stipje op de kopie als een....streep.

De Oplossing:


Reinig met een beetje ruitenreiniger (heel) grondig dat glaasje en wég zijn de strepen!
Kun je tegen de baas zeggen dat jij het lekker zelf hebt opgelost.

Waarom maakt onze HP laserjet 4250 zo'n herrie?

reparatie en onderhoud HP 4200 4250
Dat is een ons welbekend probleem, dat bij de hele serie voorkomt.

  • HP 4200
  • HP 4250
  • HP 4300
  • HP 4350
  • HP 4345
Maar... waar komt die herrie nou vandaan?
Dat wordt duidelijk als je fuser eruit haalt. Want dan zul je zien dat er aan de linkerkant in het loopwerk een zwart-grijs poeder ligt, zie foto.

poeder, herrierm1-0043 versleten, tandwiel defect

Dat poeder zijn resten van het tandwiel op de foto rechts. En dat betekent dat het tandwiel op de fuser er ook niet zo best uitziet.
Sommige ' monteurs ' vervangen alleen de fuser, omdat de herrie dan minder of zelfs weg is, maar helaas is dat maar van korte duur... Na een paar honderd afdrukken is de herrie gewoon weer terug, en nu is het tandwiel op de nieuwe fuser óók beschadigd!
Wat doen wij er dan aan?
Wanneer wij dit tegenkomen vervangen we ook altijd de tandwielset in het loopwerk, dat is namelijk de enige en beste remedie! Daarvoor moet de printer wel voor een groot gedeelte uit elkaar, maar als deze een onderhoudsbeurt krijgt van ons moet dat sowieso.
Daarna is het een stuk rustiger op kantoor als er wordt geprint!

Limonade, water of koffie gemorst over mijn laptop!


Wat doe je in zo'n geval?

  • trek direct de adapter (oplader) uit de laptop.
  • Draai de laptop ondersteboven en verwijder zo snel mogelijk de accu. Neem geen tijd om Windows af te sluiten, duurt veel te lang.
  • Laat de laptop ondersteboven en opengeklapt liggen. Op die manier kan de vloeistof niet IN de laptop kruipen, en in opengeklapte toestand ook niet in het scherm.
  • Zet de laptop absoluut NIET meer aan, ook niet na enkele dagen als u denkt dat hij wel weer droog zal zijn.
  • Probeer niet met een feun het vocht te drogen, daarmee blaast u het vocht juist IN de laptop!
In de meeste gevallen is dan het vervangen van het toetsenbord voldoende, dat is over het algemeen niet meer te redden, maar gelukkig niet zo duur als een moederbord.

Beter nog....houd dranken en andere vloeistoffen uit de buurt, voorkomen is beter dan repareren...

vrijdag 5 september 2014

Mijn laptop wordt te heet en valt zelfs uit!



Deze problemen krijg ik vaak in handen, en de oorzaak is eenvoudig aan te wijzen:

  • Stof...de ventilator zuigt behalve lucht ook stofdeeltjes naar binnen, die op hun beurt de luchtkanalen verstoppen. Op een gegeven moment krijgt de laptop dus eigenlijk geen "adem" meer, wordt daardoor te heet en gooit de handdoek in de ring.
    Af en toe de stofzuiger aan de roostertjes laten snuffelen voorkomt het probleem, maar uiteindelijk zal de laptop toch eens uit elkaar moeten om te worden gereinigd.
  • De thermische pasta tussen de koelblokken en de processor droogt uit.
    Daardoor is het eigenlijk geen "thermische pasta" meer, en wordt de warmte niet meer van de processor overgedragen naar het koelsysteem, met als gevolg dezelfde ervaring als boven beschreven.

    Als wij de laptop reinigen, vervangen wij ook ALTIJD de thermische pasta, zodat oververhitting niet meer op kan treden.
Tip : laptop op bed? Leg er een plankje onder zodat de ventilatie van de laptop niet door de dekens gesmoord kan worden en oververhit raakt.