maandag 23 november 2015

Toner gebruik in uw HP Color laserjet

Lange tijd kon je, wanneer in een kleuren laserprinter één van de toners leeg was, pas weer printen als je die vervangen had.

Kennelijk heeft HP eens naar zijn klanten geluisterd, want bij een groot aantal van de nieuwe generatie kleuren laserjets kun je kiezen om door te gaan in alleen zwart als één of meerdere kleuren cartridges op zijn, mits die zwarte toner tenminste óók niet leeg is...

Een goede oplossing, althans op de korte termijn. Want het volgende heb ik al meermalen gezien bij klanten die gebruik maakten van deze mogelijkheid, maar daar te lang mee doorgingen.

Dat gaat zo...
één van de kleurentoners is leeg, maar er moeten toch documenten geprint worden.
De klant kiest in het menu van de printer om in zwart door te gaan, dus de printer blijft het gewoon doen, zij het niet meer in kleur.
Na een tijdje besluit de klant hiermee door te gaan, want hij printte toch al zelden kleuren afdrukken, en ook de prijs van een set kleuren toners staat hem tegen.
wanneer de zwarte toner ook opraakt, vervangt hij alleen die zwarte toner en printen maar weer.

Jammer genoeg heeft HP niet verder nagedacht en er niet iets in geprogrammeerd dat aan de bel trekt wanneer er bijvoorbeeld 5000 afdrukken zijn gemaakt in de "alleen zwart" modus.

Dan kan er het volgende gebeuren :

  • Ondanks dat er voor alleen zwart is gekozen, komen er toch vreemde kleur vlekken en vegen op de afdrukken.
  • De tekst is niet meer leesbaar en lijkt wel uitgeveegd.
  • er komen zwarte en soms gekleurde balken over de gehele afdruk, zie foto hieronder.
De oorzaak
Ondanks dat de lege toners niet meer gebruikt worden, draaien zij nog wel mee met de rest van het loopwerk.
Elke toner heeft zelf een zogenaamde "waste bottle" , een soort opvanggedeelte voor overtollige toner. Deze waste bottle raakt overvol en barst open, daarmee de hele printer en afdrukken vervuilend, zie de middelste Magenta toner op de foto, die staat helemaal bol.
Verder slijten de drums helemaal af tot op het metaal, en beschadigen zij daardoor de afdrukken, vegen tekst weg, omdat de drums vast gaan staan. Ook dat is goed te zien op de foto.
Op de volgende foto is te zien hoe de drum er uit zou moeten zien, zonder strepen of beschadigingen.
Conclusie
Daar er geen uitleg bestaat van dit systeem, is de kans groot dat u dit al eens meegemaakt heeft.
De enige oplossing om de printer weer goed te laten werken is...alle kleurentoners vervangen!
En soms moet ook het loopwerk van de printer gereinigd worden, als de waste bottle is opengebarsten van één van de toners.
Dus, alleen zwart afdrukken is oke, maar als de zwarte toner dan óók leeg is, vervang dan alles tegelijk om deze problemen te voorkomen.
Wilt u echt niet meer in kleur afdrukken? Dan is het beter en goedkoper een eenvoudige monochrome laserprinter aan te schaffen...

1 opmerking: