donderdag 18 december 2014

Zelf doen....?

Wij Nederlanders zijn een creatief en vindingrijk volkje. En dat kun je zien aan allerlei dingen om ons heen. Maar wij staan ook bekend als zuinig, en daarom maak ik als reparateur best aparte dingen mee.
Er werd een laptop gebracht met als klacht dat deze geen beeld meer zou geven, hij ging nog wel aan, te zien aan de power Led.

In zo'n geval kun je het scherm, de kabel naar het scherm of de Video chip ( GPU) verdenken.

Na demontage hoefde ik al snel niet verder meer te kijken...
De klant, zuinig én vindingrijk, had op Youtube een filmpje gezien waar een laptop met dezelfde klacht "gerepareerd" werd. Tussen haakjes wel te verstaan... want men ging de video chip met een verfstripper van de Gamma te lijf. In het filmpje gaf de laptop naderhand weer beeld, een kwestie van meer geluk dan wijsheid.
Mijn klant bedacht dat hij ook zo'n verfstripper ergens moest hebben en voegde de daad bij het woord. Hij vergat alleen dat je totaal geen controle over de temperatuur en ook niet over de duur van het verhittingsproces hebt...
Zijn GPU was daarom zo heet geworden dat de chip bruin verkleurd was, en enkele onderdelen erom heen hadden de plaatselijke hittegolf óók niet overleefd...Verkeerde zuinigheid dus, want dit moederbord was helaas niet meer te redden.

Hoe moet het dan wel? Met professionele apparatuur natuurlijk! Wij hebben een zogenaamd rework station voor deze klusjes, waarmee we op de juiste manier een chip kunnen vervangen. Want Het "reflowen" van een chip is sowieso maar tijdelijk, na een korte tijd treed dezelfde fout weer op.
Met deze apparatuur kun je het moederbord gecontroleerd verwarmen, en ook de chip op de juiste temperatuur verwijderen en een nieuwe plaatsen. Alle onderdelen erom heen blijven dan ook onbeschadigd!
Duur? Welnee, voor €152,25 totaal heb je een nieuwe VGA chip in je laptop. koop je meestal géén nieuwe laptop voor.
1 opmerking: