woensdag 16 december 2015

Designjet Z-serie afdruk problemen door zwaar vervuild servicestation


Heb je een HP Designjet uit de Z-serie gekocht, dan staat die er niet om stof te happen.. Er wordt veel mee geprint, want de plotter moet natuurlijk wél zijn geld opbrengen.
En printen kan hij! Hoge resoluties op groot formaat. Prachtig!

Maar, net als alle machines, heeft ook dit wonder van techniek onderhoud nodig.
Dat blijkt wanneer er problemen optreden die niet zijn te verhelpen door even een cartridge of een printkop te vervangen.

De versleten aandrijfsnaar ( carriagebelt ) is al één voorbeeld, maar na héél véél printen komen er andere vervelende problemen om de hoek kijken.
De plotter klaagt in het display dat één of soms meerdere koppen vervangen dienen te worden.
Brave gebruiker als u bent, doet u dat ook, maar de problemen blijven.
Smerige inktvegen over uw afdrukken, weigerende printkoppen...misschien tijd voor een nieuwe Designjet?

Nee, dat niet, maar er zit méér onder de motorkap van deze plotters dan alleen een snaar, printkoppen en cartridges.
Die koppen worden tijdens en na elk gebruik gereinigd, geheel automatisch, elke keer weer.

Maar, kunt u zich afvragen, waar blijven de restjes inkt, die van de koppen afgeveegd worden tijdens zo'n reinigingsbeurt? Wel, die verdwijnen in het zogenaamde "servicestation".
En na vele, vele afdrukken raakt dat ding behoorlijk vol, zo vol dat het soms langs de ventilator (links op de foto) eruit loopt, en er ook voor zorgt dat de koppen niet meer worden gereinigd, maar in plaats daarvan worden vervuild.
Daar gaat je kostbare fotopapier!

Onderhoud..
Ik heb laatst tijdens het uitvoeren van een onderhoudsbeurt aan een Z3100 eens foto genomen die ik u niet wil onthouden. U ziet meteen dat het servicestation is omgetransformeerd tot inktmodderpoel.
De ventilator zat vast door de inkt in de lagers en geneerde hierdoor af en toe een "aerosol fan error".
Het zal u niet verbazen dat hier geen goede afdrukken meer uitkwamen...
De plotter gaf hierdoor ook een "drop-detector error", die zit uiterst rechts op de foto en heeft als taak de kwaliteit van de spuitmondjes in de koppen te meten.

Uiteindelijk..
Ik weet het, onderhoud aan deze machines is niet goedkoop, maar uiteindelijk toch hard nodig om weer zorgeloos die mooie posters te kunnen printen. Wacht er dus niet te lang mee...


1 opmerking:

  1. Thank you for your articles that you have shared with us. Hopefully you can give the article a good benefit to us. Laptop Reparatie Amsterdam

    BeantwoordenVerwijderen